Waarom is vandaag een ideaal moment om vastgoed te kopen?

29.08.2012

Trends publiceert vandaag haar nieuwste Vastgoedgids. Deze nieuwe cijfers (die afkomstig zijn van de Federale Overheidsdienst Economie) tonen aan dat de prijs van de Belgische woningen stand houden in deze toch wel moeilijke economische tijden. In de eerste helft van dit jaar steeg de prijs van een kwaliteitswoning en -appartement met gemiddeld 3%. De prijs van een villa steeg met 1% en de prijs van bouwgrond steeg met 7%.

Tezelfdertijd tonen cijfers van de Belgische notarissen aan dat het aantal verkopen de voorbije 2 maanden met 12% gestegen zijn, en dit in de zomerperiode waarin het normaalgezien een stuk rustiger is op de vastgoedmarkt.

De reden hiervoor is dat de lage rente (3,8%, vast over 30 jaar) het interessant maakt om nu over te gaan tot de aankoop van een woning. Wie een volledig instapklare woning koopt moet vandaag 809 euro per maand afstaan voor een lening (of 589 euro na aftrek van het fiscaal voordeel) bij een lening over 30 jaar met vaste rente.

Verder roeren de beleggers zich ook meer op de vastgoedmarkt, omdat deze een "veilige haven" wordt voor mensen met kapitaal. Aangezien er verwacht wordt dat heel wat jonge gezinnen zich niet (meteen) een woning zullen kunnen aanschaffen, en bijgevolg eerst zullen moeten huren, blijft investeren in vastgoed een goede belegging. Zowel nieuwbouw als bestaande beleggingseigendommen liggen goed in de markt.